Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση


Εμείς, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ που εκφραστήκαμε δημόσια το προηγούμενο διάστημα με τη «Νέα Σπορά» ευχόμαστε η νέα περίοδος να είναι γεμάτη από αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική λαίλαπα που έρχεται με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Θεωρούμε ότι τέσσερα είναι τα βασικά ζητήματα που αναδείχτηκαν το χρονικό διάστημα που πέρασε:


• Ξεκαθάρισε οριστικά η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα μας. Η μνημονιακή πολιτική, στο όνομα του ευρώ, πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα στα συμφωνημένα χρονικά περιθώρια. Η κυβέρνηση ταπεινωμένη και υποτελής μπροστά στην Αν. Μέρκελ («ουδείς αναμάρτητος») έχει δεσμευτεί ότι θα την εφαρμόσει. Το αναφέρουμε για όσες και όποιες από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι μπορούν να εφαρμόσουν μιαν άλλη πολιτική μέσα στο ευρώ. Διαψεύδονται παταγωδώς.

• Το άμεσο σχέδιο εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων του κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα - διατυπωμένο από τον ίδιο τον πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων - είναι να μετατραπεί η χώρα μας σε μια «Ειδική Οικονομική Ζώνη» στην οποία θα κυριαρχεί η αυθαιρεσία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η παραπέρα εκποίηση της παραγωγικής της βάσης και των περιουσιακών της στοιχείων. Όλα αυτά χωρίς απαραίτητα να εξασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

• Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της χώρας μας προβάλλει με τέτοια ένταση και τέτοιο τρόπο ο κίνδυνος του φασισμού, η δυνατότητα να αποκτήσει ευρεία κοινωνική βάση μέσα στην εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Η «Χρυσή Αυγή» αξιοποιεί την οικονομική κρίση και τα φαινόμενα εξαθλίωσης των εργαζομένων για να κάνει αισθητή την παρουσία της καθημερινά και πατώντας πάνω σε πραγματικά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

• Τώρα φαίνεται πολύ πιο καθαρά το πόσο μακριά από την πραγματικότητα κινείται η πολιτική της ηγεσίας του Κόμματος. Επίσης φαίνεται πολύ καθαρά το πόσο επηρέασε τον ελληνικό λαό το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης του Ιούνη και το μικρό ποσοστό του ΚΚΕ.

Έχουμε την εκτίμηση ότι η κρίση θα βαθύνει στη χώρα μας και ότι οι «στόχοι» της μνημονιακής πολιτικής θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι επιδιώκεται. Η χώρα μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στον κυκλώνα μιας παρατεταμένης ύφεσης.  

Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την άποψη ότι το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που χρειάζεται η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία και την οικονομική κρίση είναι η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτά τα δεδομένα θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε με τις επεξεργασίες μας στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας, θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε στο κομματικό μας ζήτημα προσδιορίζοντας ακριβώς το χαρακτήρα του. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιήσαμε και το χρονικό διάστημα που πέρασε. Όσο για τις βρώμικες επιθέσεις που δεχτήκαμε μέχρι τώρα διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε εκ νέου ανά πάσα στιγμή. Ως πρώτη απάντηση μας εκφράζει το ρητό του μεγάλου φλωρεντιανού: “Segui il tuo corso e lascia dir le genti”! Σε μετάφραση: «Τράβα το δρόμο σου και άσε τον κόσμο να λέει!» (Θεία Κωμωδία του Δάντη. Από Καρλ Μαρξ, Το κεφάλαιο, Τόμος Πρώτος, σελ. 17). Επί το ελληνικότερον: «Άσε τα σκυλιά να γαβγίζουν και τράβα εσύ το δρόμο σου»!

Μέσω του μπλογκ της «Νέας Σποράς» θα δώσουμε άμεσα στη δημοσιότητα μια νέα «Δήλωσή» μας, η οποία θα αφορά στη συνολική εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 6ης του Μάη και της 17ης του Ιούνη. Η δήλωση αυτή δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς είχε ανοίξει η συζήτηση στις ΚΟΒ του Κόμματος για το ίδιο θέμα.   

17/09/2012